Podatki v realnem času

Sistem SCALAR udare strel beleži na področju Slovenije in Balkana. Uporabnik sistema SCALAR vidi podatek o zabeleženi streli že nekaj sekund po udaru.

Podrobno

Arhivski podatki

Podatke o strelah arhiviramo že skoraj 20 let. Podatki so zelo uporabni za zavarovalnice, statistične analize, ocene ogroženosti in načrtovanje.

Podrobno

Alarmiranje

Pravočasno obveščanje o nevarnosti strel omogoča zaščito življenja, premoženja ter zmanjša materialne in finančne škode zaradi posledic udarov strel.

Podrobno

Statistični podatki

Več kot 10 milijonov podatkov o atmosferskih razelektritvah omogočajo izdelavo različnih statistik kot so karta gostote strel, karta maksimalnih vrednosti, izdelava kart nevihtnih dni,…

Podrobno

Raziskave in razvoj

Bogat arhiv strel je v pomoč pri raziskovalni dejavnosti: ocene ogroženosti posameznih območij, analize izpostavljenosti, analize tveganja …

Podrobno
Utrinki iz 20. obletnice sistema SCALAR
V letošnjem letu je sistem SCALAR praznoval 20. obletnico svojega delovanja. Začetki sistema SCALAR segajo v leto 1998, ko sta k beleženju atmosferskih razelektritev na področju Slovenije prispevala dva senzorja na področju Slovenije in avstrijski sistem ALDIS. Od tedaj do danes je sistem doživel veliko posodobitev, nadgradila se je tehnologija beleženja in prikazovanja astmosferskih razelektritev uporabnikom, posodobila se je informacijska struktura, razvitih je bilo veliko novih naprednih storitev. Ob slavnostnem dogodku praznovanja 20. obletnice sistema SCALAR smo se želeli vsem svojim sodelavcem, cenjenim naročnikom in poslovnim partnerjem, tako v Sloveniji kot tujini, zahvaliti za izkazano zaupanje in pomoč pri oblikovanju sistema SCALAR.
Natečaj Miss strele 2018
Odpiramo natečaj izbora najlepše fotografije strele za leto 2018. Vsi, ki želite sodelovati v natečaju, pošljite svoje fotografije strel po elektronski pošti na naslov scalar@eimv.si. Slike sprejmamo do 1. novembra 2018, ko se natečaj zaključi. Nagrada za izbrano fotografijo znaša 250 €.